Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is een slimme zet als je niet wilt dat je nabestaanden financiële problemen ervaren na je overlijden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je als verzekeringnemer precies weet wat de kosten zijn voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering per maand? Welke zaken beïnvloeden de gemiddelde kostprijs van een overlijdensrisicoverzekering? Voor een antwoord op deze en meer vragen, lees snel verder.

 

Overlijdensrisicoverzekering kosten rekenmachine

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Naast voor de hand liggende factoren beïnvloedt ook het type overlijdensrisicoverzekering hieronder een overzicht:

  1. Een gelijkblijvende verzekering heeft de hoogste uitkering, maar kost meer.
  2. Een lineair dalende verzekering keert elk jaar minder uit, waardoor de maandelijkse kosten ook elk jaar dalen.
  3. Bij een annuïtair dalende verzekering daalt het uitgekeerde bedrag elk jaar met een bepaald percentage, waardoor de maandelijkse kostprijs ergens tussen de twee bovenstaande ligt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Welke factoren bepalen de kosten van een overlijdensrisicoverzekering?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering hangen van bepaalde factoren af. Hieronder een overzicht:

1. De uitkering

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet je als verzekeringnemer een bepaald verzekerd bedrag vastleggen. Dit heb je helemaal zelf in de hand, waardoor je dus ook invloed hebt op de uiteindelijke maandelijkse kostprijs van de verzekering.

Belangrijk om te weten is dat, als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit bij een hypotheek, het verzekerde bedrag in veel gevallen precies hetzelfde is als de hypotheekschuld.

2. De geldigheidsduur van de verzekering

Daarbij zullen de gemiddelde kosten van een overlijdensrisicoverzekering per maand ook bepaald worden door de looptijd die je kiest en dat is meestal 30 jaar. Je bent natuurlijk helemaal vrij om een kortere of langere periode te kiezen.

Let erop dat een langere looptijd doorgaans een hogere maandelijkse premie met zich meebrengt, aangezien het risico voor de verzekeraar in dat geval ook langduriger is.

3. Je eigen leeftijd

Nog een belangrijke factor die de kosten van een overlijdensrisicoverzekering bepaalt: de leeftijd van de verzekeringnemer. Bij jongere mensen is de kans op overlijden een stuk kleiner dan bij ouderen, waardoor de premie aan vroege leeftijd ook een stuk minder bedraagt.

Dat is een van de redenen waarom men aanraadt om een overlijdensrisicoverzekering zo vroeg mogelijk af te sluiten. Iemand van 18 jaar betaalt aanzienlijk minder maandelijkse kosten voor een overlijdensrisicoverzekering dan een senior van 70 jaar.

Hieronder een overzicht van gemiddelde kosten voor de overlijdensrisicoverzekering op basis van leeftijd om het verschil duidelijk te maken:

  • 21 jaar: gemiddeld € 5,92 per maand
  • 41 jaar: gemiddeld € 9,35 per maand
  • 61 jaar: gemiddeld € 36,21 per maand

4. Je gezondheidstoestand

Ten slotte heeft je eigen gezondheidstoestand een heel grote invloed op de kosten van je overlijdensrisicoverzekering per maand. Dat ligt voor de hand: mensen die een minder gezonde levensstijl aanhouden, lopen een groter risico om vroegtijdig te sterven.

Zo betalen rokers altijd een hogere maandelijkse premie dan niet-rokers. De verzekeraar zal echter ook altijd kijken naar andere eventuele gezondheidsproblemen- en risico’s, zoals chronische aandoeningen, om de uiteindelijke maandelijkse premie te bepalen.

De gemiddelde kosten voor een overlijdensrisicoverzekering

Bovenstaande zaken beïnvloeden de uiteindelijke maandelijkse kost voor een overlijdensrisicoverzekering in grote mate. Het is dan ook belangrijk om als verzekeringnemer onderzoek te doen naar wat je van die maandelijkse kost kunt verwachten.

Wat zijn nu precies de gemiddelde kosten voor een overlijdensrisicoverzekering? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat elke persoonlijke situatie anders is. Als we gebruik maken van een spectrum voor maandelijkse kosten, dan liggen die doorgaans tussen de 5 en 35 euro per maand.

Belangrijk om te weten is dat vooral leeftijd een bepalende factor is. Hoe vroeger je dus een overlijdensrisicoverzekering afsluit, hoe meer kans je maakt om een lagere maandelijkse kost te betalen!

De kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Naast het feit dat je voor een overlijdensrisicoverzekering natuurlijk een maandelijkse premie betaalt, zijn er ook kosten verbonden aan het afsluiten van de verzekering zelf. Die worden ook wel de overlijdensrisicoverzekering afsluitkosten genoemd. Hieronder wat belangrijke info over deze kosten:

  1. Je betaalt de overlijdensrisicoverzekering afsluitkosten pas als je de verzekering hebt afgesloten.
  2. Je kunt de afsluitkosten op verschillende manieren betalen: in een keer of in verschillende termijnen.
  3. De kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Bij de zoektocht naar een overlijdensrisicoverzekering die bij je budget past, is het dus belangrijk om rekening te houden met zowel de maandelijkse premie als de initiële kostprijs voor het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering!