800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en dat is begrijpelijk. Met deze verzekeringsvorm bescherm je je nabestaanden tegen financiële uitdagingen na je overlijden. Zij krijgen dan immers een op voorhand vastgelegd geldbedrag, ter vervanging van een weggevallen salaris.

Een vraag die misschien opkomt als je overweegt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is: is die verzekering verplicht? Het antwoord op deze en andere, gerelateerde vragen vind je hieronder.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht groeiend geld

De overlijdensrisicoverzekering en een hypotheek

Als we het hebben over de overlijdensrisicoverzekering en of die al dan niet verplicht is, dan is het ook belangrijk om te spreken over de hypotheek. In veel gevallen is het immers zo dat de hypotheekverstrekker een verplichting hanteert om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig

Om meteen met de deur in huis te vallen: een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht. Aan de andere kant kan een verzekeraar of hypotheekverstrekker je wel verplichten om een dergelijke verzekering af te sluiten. Het is dan een van de voorwaarden voor het verkrijgen van de verzekering en het uitkeren van het bedrag aan je nabestaanden na je overlijden.

Hoewel het afsluiten van deze verzekering dus niet verplicht is, is het wel verstandig. Waarom is dat nu zo? Hieronder enkele belangrijke voordelen:

1. Een overlijdensrisicoverzekering geeft je gezin financiële steun

Zoals reeds gezegd is een overlijdensrisicoverzekering erg interessant omdat het je gezin of familieleden na je overlijden een financiële buffer geeft. Het heengaan van een gezinslid is op emotioneel vlak uitdagend, maar er zijn natuurlijk ook praktische en financiële problemen aan verbonden. Dankzij deze verzekering hoeft het wegvallen van een loon geen bedreiging te betekenen voor je familie.

2. Een overlijdensrisicoverzekering kan op verschillende manieren gebruikt worden

Daarbij kunnen de ontvangers van het geldbedrag van de verzekering dit geld op verschillende manieren gebruiken. Denk maar aan het aflossen van een hypotheek, het afbetalen van een studietraject of iets anders.

Deze flexibiliteit is een belangrijk voordeel van een overlijdensrisicoverzekering. Zeker in vergelijking met een uitvaartverzekering, waar het geldbedrag enkel aangewend mag worden voor de financiering van je uitvaart.

3. De verzekeringnemer kan de verzekering zelf kiezen

Vervolgens heb je als verzekeringnemer de vrijheid om te kiezen hoe veel je laat verzekeren, hoe lang de overlijdensrisicoverzekering loopt en aan wie en hoe het geld uiteindelijk wordt uitgekeerd. Zo heb je nu al meer controle over je geldmiddelen en ga je kopzorgen in verband met de financiële kant van je overlijden alvast uit de weg.

4. Je kan profiteren van kortingen

Een laatste voordeel van een overlijdensrisicoverzekering is dat je voor een stuk zelf in de hand hebt hoe veel je maandelijks betaalt aan premie. Dit hangt natuurlijk af van het verzekerde bedrag dat je vastlegt, maar ook van je gezondheidstoestand– en risico’s. Zo betalen niet-rokers een stuk minder voor hun overlijdensrisicoverzekering, aangezien hun risico op vroegtijdig overlijden veel kleiner is.

Kortom, het is wel degelijk een goed idee om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Niet verplicht, maar wel slim, zeker als je de financiële toekomst van je gezin of nabestaanden na je overlijden wilt verzekeren en daar zelf geen zorgen over wilt hebben tijdens je leven.

Is een overlijdensrisicoverzekering altijd verplicht bij een hypotheek?

De overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Het is afhankelijk van welke hypotheekvorm je kiest. Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering sluit in combinatie met een hypotheek zal deze meestal verpand worden.