800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat houdt het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering in?

Het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering wil in feite zeggen dat je je verzekering bij je huidige verzekeraar opzegt en bij een andere verzekeraar opnieuw afsluit. Je verandert dus gewoon van verzekeraar, zonder dat er iets aan je verzekering zelf verandert (hoewel dat niet altijd mogelijk is).

Er zijn verschillende redenen waarom je een overlijdensrisicoverzekering zou kunnen oversluiten. Voor je dat doet, is het echter belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden en je zo goed mogelijk over dit onderwerp te informeren. Onderstaand overzicht helpt je daar zeker bij.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Waarom moet je een overlijdensrisicoverzekering oversluiten?

In welke situaties is het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering zoal een goed idee? Hieronder lees je meer:

1. Je wil een financieel betere oplossing

Een van de meest voorkomende redenen voor het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering is dat de premie voor de huidige overlijdensrisicoverzekering te hoog ligt. De maandelijkse premie die je betaalt, verschilt immers van aanbieder tot aanbieder en de kans is groot dat je een goedkopere oplossing vindt.

Vaak denken mensen dat het oversluiten van hun huidige overlijdensrisicoverzekering bij een andere verzekeraar meer geld zal kosten, aangezien ze ook ouder zijn dan toen ze de eerste verzekering afsloten. Dat is echter niet altijd het geval, aangezien premies voor eenzelfde leeftijd doorgaans dalen naarmate de levensverwachting stijgt.

2. Je wilt betere voorwaarden

Daarbij kan het ook zijn dat je niet tevreden bent met de voorwaarden bij je huidige verzekeraar. Ligt de minimumleeftijd te laag volgens je verwachtingen of is er bijvoorbeeld sprake van een verplichting om je overlijdensrisicoverzekering te verpanden terwijl je dat niet wilt? In dergelijke situaties loont het de moeite om een eventuele oversluiten te overwegen.

Hoe kun je een overlijdensrisicoverzekering oversluiten?

Hoe gaat het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering nu precies in zijn werk? Hieronder een duidelijk overzicht:

1. Vraag je nieuwe overlijdensrisicoverzekering aan

Om je huidige overlijdensrisicoverzekering over te sluiten, moet je eerst een nieuwe aanvragen. Dit kan meestal online aan de hand van een formulier waarin je de einddatum, het verzekerde bedrag en andere gegevens in verband met je huidige verzekering opgeeft. Zo krijg je te zien hoe veel je betaalt bij de nieuwe verzekeraar.

2. Beoordeling door de verzekeraar

Daarna zal de nieuwe verzekeraar je aanvraag beoordelen, mede op basis van je opnieuw ingevulde gezondheidsverklaring. In de meeste gevallen kan ook dit digitaal, waardoor het proces dus een stuk sneller gaat.

3. Je oude verzekering opzeggen

Zodra je aanvaard bent bij je nieuwe verzekeraar kan je je oude overlijdensrisicoverzekering opzeggen. Hiervoor gebruik je meestal een formele opzegbrief, maar in bepaalde gevallen kan het helemaal online op de website van je oude aanbieder

De voor- en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering oversluiten

Wat zijn de belangrijkste voordelen en nadelen van het oversluiten van een overlijdensrisicoverzekering ? Hieronder een kort overzichtje:

De voordelen

  1. Je vindt sneller een overlijdensrisicoverzekering die bij je past
  2. Het is vaak goedkoper omdat de algemene levensverwachting stijgt
  3. Je betaalt minder premie als je gezondheidstoestand beter is dan vroeger

De nadelen

  1. Je betaalt waarschijnlijk extra (opzeg)kosten aan je oude verzekeraar
  2. Je hebt geen zekerheid dat je voor je nieuwe overlijdensrisicoverzekering aanvaard wordt
  3. Je kan je huidige premiespaarpot (gedeeltelijk) verliezen