800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen

Wat is verpanding bij een overlijdensrisicoverzekering?

Dankzij een overlijdensrisicoverzekering is het mogelijk om je nabestaanden een financiële riem onder het hart te steken na je overlijden. Deze verzekering keert immers een bedrag uit zodra je overlijdt, dat je gezin kan gebruiken om de hypotheek te betalen of andere investeringen en kosten te dekken.

Vaak kiezen mensen ervoor om hun overlijdensrisicoverzekering te verpanden. Dit betekent dat je met de verzekeraar bij wie je een overlijdensrisicoverzekering hebt, afspreekt dat hij de vastgelegde uitkering rechtstreeks overschrijft naar de hypotheekverstrekker voor de terugbetaling van de lening.

Wil je meer weten over het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering en over verpanding bij een overlijdensrisicoverzekering? Wat het inhoudt en wanneer je het moet doen? Lees snel verder voor een antwoord op al je vragen.

Verpanding bij een overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer moet je een overlijdensrisicoverzekering verpanden?

De meest voorkomende situatie waarin het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering voorkomt, is wanneer een hypotheekverstrekker dit verplicht om een lening te kunnen verkrijgen. Als je bijvoorbeeld een woning hebt gevonden en een hypotheek wilt afsluiten, kan het gebeuren dat de bank je enkel die lening geeft wanneer je je overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek koppelt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Neem contact met ons op!

Waarom moet je een overlijdensrisicoverzekering verpanden?

Er zijn verschillende redenen om een overlijdensrisicoverzekering te verpanden. Hieronder krijg je een overzicht:

1. De hypotheekverstrekker verplicht het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering

Een veel voorkomende reden om een overlijdensrisicoverzekering te verpanden is wanneer de hypotheekverstrekker (zoals de bank) je hiertoe verplicht om een lening te kunnen verkrijgen. Er is in die zin sprake van een koppeling tussen de verzekering en je lopende hypotheek.

Natuurlijk is die koppeling enkel zinvol als je komt te overlijden voor het einde van de looptijd die bij de overlijdensrisicoverzekering werd vastgelegd. Alleen in dat geval keert de verzekeraar immers het bedrag aan je nabestaanden uit en kunnen die er de hypotheek mee betalen.

2. Je wilt je nabestaanden financieel ontzorgen

Een voordeel van je overlijdensrisicoverzekering verpanden is ook dat je nabestaanden na je overlijden zelf geen financiële verantwoordelijkheden meer hebben met betrekking tot de hypotheek, wat toch al een zorg minder is tijdens de moeilijke rouwperiode.

Een groot deel van die ontzorging heeft te maken met de praktische kant van de betaling van een lening. Aangezien het geld van de verzekering automatisch en rechtsreeks naar de hypotheekverstrekker gaat, zijn er minder verantwoordelijkheden voor je nabestaanden na je overlijden.

Is de verpanding van een overlijdens­risico­verzekering verplicht?

Zoals reeds gezegd kan het gebeuren dat hypotheekverstrekkers enkel een lening geven als je je overlijdensrisicoverzekering verpandt. Raadpleeg hiervoor altijd de voorwaarden van de hypotheek, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Daarbij staat in de voorwaarden niet enkel of het verplicht is, maar ook hoe hoog het verzekerd bedrag moet zijn om de hypotheek met de uitkering terug te kunnen betalen. Informeer je hier goed over om misverstanden te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering ?

Het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering biedt enkele interessante voordelen voor zowel hypotheekverstrekker als verzekeringnemer. Wil je je huidige overlijdensrisicoverzekering verpanden of een nieuwe overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek? Dan is het belangrijk om rekening te houden met enkele gevolgen.

1. Je nabestaanden hebben zelf minder controle over de overlijdensrisicoverzekering uitkering

Een belangrijk gevolg van het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering is dat je nabestaanden zelf minder controle over en inzicht hebben in de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering . Dat betekent dus ook dat ze het uitgekeerde bedrag niet zomaar voor eender wat kunnen gebruiken.

2. Je hebt soms toestemming nodig van de hypotheekverstrekker om je overlijdensrisicoverzekering aan te passen

Aangezien er bij het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering sprake is van een koppeling tussen je verzekering en je hypotheek, kan het gebeuren dat je toestemming van de hypotheekverstrekker nodig hebt om bepaalde zaken aan je verzekering aan te passen.

Een overlijdensrisicoverzekering verpanden kan en het biedt heel wat voordelen zolang je je goed informeert over de voorwaarden en de mogelijkheden bij je verzekeraar. Bovenstaande info helpt je alvast goed op weg.