Hoe duur is een autoverzekering?

Veel mensen vragen zich af hoe duur een autoverzekering is. Hier hebben we helaas geen hapklaar antwoord op. Hoe duur uw autoverzekering is, is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de dekking die u kiest, uw leeftijd, postcode en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Wij lichten hieronder alle factoren even toe.

Kosten afhankelijk van verschillende factoren

Bij het berekenen van de verzekeringspremie kijkt de verzekeraar hoe groot het risico op schade is. Om dat te kunnen inschatten, houden ze rekening met de volgende factoren:

  • De dekking die u afsluit
  • Uw leeftijd
  • Uw postcode
  • Het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd

Deze factoren zijn voor iedereen uniek. Daarom zal voor niemand de indicatie premie hetzelfde zijn. Als u en uw buurman bij het berekenen van de premie allebei dezelfde dekking kiezen betekent dat niet direct dat u dezelfde berekening te zien krijgt. Misschien heeft u meer schadevrije jaren opgebouwd dan uw buurman. Of is uw buurman al wat ouder en valt zijn premie daarom hoger uit. De hoogte van de autopremie is van veel factoren afhankelijk, daarom kunt u het beste autoverzekeringen vergelijken om te zien hoe duur uw eigen autoverzekering uitvalt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Dekking

Er zijn drie verschillende dekkingen voor een autoverzekering: WA, WA + beperkt casco en allrisk. Hoe uitgebreider de dekking, hoe meer risico’s er gedekt zijn. Uiteraard geldt ook: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

WA

U bent verplicht om minimaal een WA dekking af te sluiten. Dit vormt de basis van uw autoverzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en zorgt ervoor dat u verzekerd bent voor schade die u anderen toebrengt. Kiest u voor een WA dekking? Dan is schade aan uw eigen auto niet vergoedt, dit moet u zelf betalen. Een WA autoverzekering is de goedkoopste autoverzekering, omdat de dekking het minst uitgebreid is. Een WA-verzekering  wordt vaak gekozen voor auto’s van 10 jaar en ouder.

WA + beperkt casco

U kunt ook kiezen voor een WA+ beperkt casco. Dit is een aanvulling op de verplichte WA-verzekering. U bent niet alleen verzekerd voor schade die u bij anderen veroorzaakt, maar ook voor schades veroorzaakt door:

Voor een WA + beperkt casco betaalt u maandelijks iets meer premie, maar dan bent u wel een stuk uitgebreider verzekerd.

Allrisk

De meest uitgebreide dekking is een allrisk dekking. Dit is ook gelijk de duurste autoverzekering. Naast alle eerdergenoemde schades bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen auto, ook als de schade uw schuld is. Daarnaast is vandalismeschade ook meeverzekerd bij een allrisk autoverzekering.

Postcode

Ook uw postcode is van invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Als u in de Randstad woont is de kans groot dat u meer premie betaalt dan wanneer u in een klein dorp zou wonen. Uit statistieken blijkt namelijk dat er in de Randstad meet auto-ongelukken gebeuren. Omdat er in een drukke stad meer verkeer op de weg is, is de kans op een ongeluk groter.

Aantal schadevrije jaren

Hoe duur uw autoverzekering is, hangt ook af van het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer premiekorting u krijgt. U bouwt alleen schadevrije jaren op als u een auto op uw naam verzekerd heeft. Schadevrij rijden in de auto van de buurman geeft u dus geen recht op schadevrije jaren. Ook als u aantoonbaar regelmatig heeft gereden en geen schades heeft aangericht, heeft u nog steeds geen recht op extra korting.

Bereken snel en eenvoudig de premie van uw autoverzekering met onze handige berekentool

Wilt u weten hoe duur uw autoverzekering is? Bereken dan alvast een indicatie van de premie met onze handige berekentool. Voor het berekenen op Alpina.nl heeft u alleen het kenteken van de auto nodig en moet u het aantal opgebouwde schadevrije jaren weten. Na het invullen van uw persoonlijke gegevens krijgt u een handig overzicht met alle autoverzekeringen die aan uw criteria voldoen. Zo kunt u eenvoudig verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Focus u niet alleen op de kosten, maar kijk ook vooral naar de juiste dekking en de polisvoorwaarden. Zo weet u zeker dat u bij schade of diefstal goed verzekerd bent. Om de autoverzekering af te sluiten heeft u uiteindelijk het kenteken en een meldcode nodig.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 28-08-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op