800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik mijn tenaamstellingscode controleren?

Voor het overschrijven, slopen, uitvoeren, inruilen of schorsen van uw auto heeft u een tenaamstellingscode nodig. Bovendien moet het een geldige combinatie van kentekenbewijs en tenaamstellingscode zijn. Twijfelt u of u wel de goede tenaamstellingscode bij de kentekencard heeft, of misschien andersom? Dat kunt u de combinatie van de kentekencard (het documentnummer) en de tenaamstellingscode controleren. Op Alpina.nl leest u hoe u dit precies doet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

tenaamstellingscode controleren

Tenaamstellingscode controleren via de RDW

U kunt uw tenaamstellingscode controleren via de RDW. Het controleren van een combinatie van kentekencard en tenaamstellingscode is helemaal gratis. U kunt de volgende stappen volgen.

  1. Ga naar ‘Documentnummer en tenaamstellingscode controleren’.
  2. Vul het documentnummer van de kentekencard in. Dit staat op de voorkant van het pasje.
  3. Voer de tenaamstellingscode in
  4. Vervolgens krijgt u direct te zien of de combinatie geldig is

U kunt stoppen door op sluiten te klikken, of u kunt meteen nog een combinatie controleren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat moet ik doen als de combinatie niet klopt?

Als de combinatie van de kentekencard en tenaamstellingscode niet geldig is, kunt u apart controleren of het kentekenbewijs geldig is. Hiervoor kunt u het documentnummer invoeren op de website van de RDW. Als blijkt dat deze niet geldig is, kunt u een tijdelijk documentnummer of een vervangend kentekenbewijs aanvragen.

Als blijkt dat de tenaamstellingscode niet klopt, kunt u een nieuwe code aanvragen. Voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat u naar “Tenaamstellingscode auto kwijt” op de website van de RDW. Hier kunt u inloggen met uw DigiD. Vervolgens selecteert u het voertuig waarvoor u een nieuwe code wilt aanvragen. De kosten voor een nieuwe code bedragen €1,-, dit kunt u betalen via iDeal. Vervolgens ontvangt u direct een e-mail van de RDW met daarin een link naar uw nieuwe tenaamstellingscode. Download deze direct en sla hem goed op. De link naar de code blijft 40 dagen bereikbaar.

Als u de auto aan wilt melden voor de sloop kunt u een demontagecode aanvragen.

Tenaamstellingscode kwijt: wat nu?

Bent u de brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode kwijt? Of komt u er pas bij het overschrijven of schorsen van de auto achter dat u de code niet meer kan vinden? Geen probleem. Als u de tenaamstellingscode kwijt bent, kunt u nieuwe aanvragen via de RDW. U bent niet de enige die de tenaamstellingscode kwijtraakt: volgens de RDW worden er ieder jaar ongeveer 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd. Als een voertuig van eigenaar wisselt, raakt de tenaamstellingcode ook regelmatig kwijt. Dit is vooral vervelend als u net op het punt stond om de auto over te schrijven. Gelukkig kunt u direct een nieuwe tenaamstellingscode downloaden als u inlogt met uw DigiD.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op