800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
apk-vrijstelling oldtimers
Home Blog oldtimer APK-vrijstelling oldtimers

Sinds 1 januari 2021 APK­vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar of ouder

19 feb 2021
3 min leestijd

Sinds 1 januari 2021 hoeven voertuigen van 50 jaar of ouder niet meer APK gekeurd te worden. Eerst gold dit alleen voor auto’s van vóór 1 januari 1960. Naar verwachting worden er vervolgens jaarlijks tussen de 10.000 en 15.000 voertuigen vrijgesteld van de APK-plicht, omdat zij de leeftijd van 50 jaar bereiken.

Oldtimers van 50 jaar of ouder zijn vrijgesteld van APK-plicht

Sinds 1 januari 2021 gaat het niet meer om de ‘geboortedatum’ van het voertuig, maar om een leeftijdsgrens van 50 jaar of ouder. In 2008 werd de APK voor auto’s van voor 1960 afgeschaft. Inmiddels is dat dus het geval voor auto’s van meer dan 60 jaar oud. Deze grens van 1960 zorgde ervoor dat auto’s logischerwijs steeds ouder moesten zijn om van APK te worden vrijgesteld. Daarom is er nu gekozen voor een opschuivende grens van 50 jaar. De APK blijft wel verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en ADR-voertuigen (gevaarlijke stoffen), vanwege de functie van dit type voertuigen.

Waarom een grens van 50 jaar en ouder?

De belangrijkste reden voor deze nieuwe grens is dat veel oldtimers met een leeftijd van 50 jaar en ouder eigendom zijn van liefhebbers die de auto erg goed onderhouden en er relatief weinig mee rijden. Bovendien hebben veel APK-keurmeesters vaak niet de juiste kennis om een APK-keuring uit te voeren bij auto’s van een dergelijke leeftijd. Daarom is er bij het vaststellen van de grens gekozen voor 50 jaar.

Eigenaren krijgen een APK-vrijstellingsbrief

Mensen met een oldtimer van 50 jaar of ouder ontvangen een zogeheten APK-vrijstellingsbrief van de RDW. Aangezien er dagelijks oldtimers zijn die de leeftijd van 50 jaar bereiken loopt het aantal voertuigen met een APK-vrijstelling iedere dag op. De RDW controleert daarom dagelijks het register.

Oldtimerverzekering vergelijken

Een oldtimer is een kostbaar bezit. Je koopt immers geen oldtimer om er dagelijks mee te rijden, maar om naar te kijken, goed te onderhouden en af en toe een ritje te maken. Als trotse eigenaar van een oldtimer wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze zo goed mogelijk verzekerd is. Je vindt de beste oldtimerverzekering voor jouw mooie bolide door verzekeringen te vergelijken. Dit kan gemakkelijk met onze online vergelijkingstool. Na het invullen van een aantal gegevens over jezelf en de oldtimer, kies je de gewenste dekking voor jouw verzekering en krijg je direct de top 5 goedkoopste aanbieders te zien. Zo kost het vergelijken je slechts een paar minuten tijd.

Bereken direct de premie van jouw oldtimerverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op