800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
overwaarde hypotheek speelgoedhuis

Overwaarde hypotheek

Bereken het zelf met onze rekentools!

Is uw woning meer waard dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde. In sommige gevallen is het mogelijk om de overwaarde op uw hypotheek op te nemen, bijvoorbeeld om uw (pensioen)inkomen aan te vullen of om aanpassingen te doen aan uw woning. Op Alpina.nl vertellen we u graag wat u allemaal kunt doen met de overwaarde op uw hypotheek.

Wat is overwaarde?

Als u huis meer waard is dan uw hypotheek, dan noemen we dit overwaarde. Overwaarde is dus het verschil tussen uw huidige woningwaarde en de hoogte van uw hypotheek op dit moment. Het gedeelte van uw hypotheek dat u al heeft afgelost, wordt hierbij niet meegerekend. Overwaarde zit vast in de woning en komt pas vrij op het moment dat u de woning verkoopt of als u de overwaarde op een andere manier verzilvert.

Is uw woning minder waard dan het openstaande hypotheekbedrag? Dan is dit een negatieve overwaarde, ook wel restschuld genoemd. Als u de woning op dat moment zou verkopen blijft u met een schuld achter.

Bereken direct je maximale hypotheek!

Hoe werkt overwaarde?

Is uw huis €450.000 waard, maar is uw hypotheek €400.000? Dan heeft u een overwaarde van €50.000. Een overwaarde kan op verschillende manieren ontstaan. Uw woning kan bijvoorbeeld door de tijd of door een verbouwing meer waard zijn geworden. Ook stijgende huizenprijzen zijn van invloed op de waarde van uw woning. Als u al langere tijd in de woning woont, dan heeft u deze waarschijnlijk gekocht toen de huizenprijzen een stuk lager waren. Door het verstrijken van de tijd en de huidige vraag en aanbod is uw woning meer waard geworden dan u er destijds voor betaald heeft. Ook als uw woning niet in waarde is gestegen kunt u overwaarde hebben. Bijvoorbeeld doordat u de afgelopen jaren heeft afgelost, waardoor uw hypotheek minder is dan de waarde van de woning.

Overwaarde opnemen: kan dat?

Heeft u overwaarde op uw woning? Dan zit het geld ‘vast’ in uw woning. U kunt in dat geval overwegen om de overwaarde op te nemen. Van de overwaarde op uw huis kunt u een vrij besteedbaar bedrag maken. Droomt u er al langere tijd over om een grote verbouwing te doen? Wilt u investeren in zonnepanelen? Een tweede woning kopen? Of misschien een geldbedrag schenken aan uw naasten? Dan kunt u hier de overwaarde op uw woning voor gebruiken. Er zijn verschillende manieren waarop u overwaarde kunt opnemen. U kunt bijvoorbeeld uw woning verkopen, een tweede hypotheek nemen of een opeethypotheek/verzilveringshypotheek afsluiten. Een hypotheekadviseur kan u hierover persoonlijk advies geven.

Overwaarde huis gebruiken

Wat extra geld is natuurlijk nooit weg. Misschien droomt u al jaren van een vakantiehuis of een grote verbouwing. Of misschien wilt u familieleden graag een bedrag schenken, bijvoorbeeld voor de aankoop van een eerste woning. Of misschien wilt u uw overwaarde gebruiken om uw pensioeninkomen aan te vullen. Er zijn meerde manieren waarop u w overwaarde voor uw huis kunt gebruiken voor andere doeleinden. We zetten hieronder een aantal opties voor u op een rijtje:

Voor financieren verbouwing

U kunt de overwaarde gebruiken om een verbouwing van uw woning te financieren. Het bedrag dat u extra aan hypotheek opneemt voor de verbouwing wordt in een bouwdepot gestort. Vanuit dat bouwdepot kunt u de facturen met betrekking tot de verbouwing betalen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe keuken, het renoveren van de tuin, een badkamerverbouwing of het plaatsen van een dakkapel. Of een complete verbouwing van de woning. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel overwaarde u heeft op uw woning en welk bedrag daarvan u kunt opnemen.

Om ander huis te kopen

U kunt de overwaarde op uw huis ook gebruiken om een andere woning te kopen. Zodra u uw huidige woning verkoopt, komt de eventuele overwaarde vrij. Deze kunt u ‘meenemen’ naar uw nieuwe huis. De hypotheek die u afsluit voor de nieuwe woning kunt u deels al afbetalen met de overwaarde van uw oude woning. Stel dat u een overwaarde heeft van €100.000. U koopt een nieuwe woning van €400.00. U kunt de overwaarde dan van de prijs van de nieuwe woning aftrekken, waardoor u uitkomt op een hypotheek van €300.000. Dat scheelt natuurlijk aardig in de maandlasten. U moet wel rekening houden met de bijleenregeling. De overwaarde van uw woning moet u in principe gebruiken voor de aankoop van uw volgende woning. Anders heeft u over het bedrag van de overwaarde geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Voor schenking en/of lening

U kunt uw overwaarde ook gebruiken om een schenking te doen aan uw kinderen of andere familieleden. Bijvoorbeeld om ze te helpen bij het financieren van een studie of het kopen van een eerste woning. Tot een bepaald bedrag is de schenking zelfs belastingvrij.  Een groot voordeel van de overwaarde gebruiken voor een schenking aan uw kinderen is dat zij straks minder erfbelasting hoeven te betalen. Over een erfenis betalen kinderen namelijk een fors percentage erfbelasting. Een schenking is tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belasting.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Hypotheek laten berekenen

Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

Bereken het zelf met onze rekentools!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op