vloercoating

Het belang van een goede inboedelverzekering

19 april 2022

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 19-04-2022

Vaak heerst er wat onduidelijk over het feit of een inboedelverzekering verplicht is. Om hier direct duidelijk over te zijn, dit is niet het geval! Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit om te spullen in je huis te verzekeren. Een verzekering die daarentegen wel verplicht is af te sluiten, dat is een opstalverzekering. Deze verzekering is overigens alleen verplicht wanneer jij het huis hebt gekocht met behulp van een hypothecaire lening van de bank. Toch is een inboedelverzekering ontzettend belangrijk. Toch zien we te vaak dat mensen een inboedelverzekering hebben die niet volledig aansluit bij de huidige situatie

Schade

Bij schade kun je dit meestal verhalen op je inboedelverzekering. Hierbij moet je denken aan waterschade, maar ook brand door bijvoorbeeld kortsluiten of eventuele andere ongelukken die binnenhuis kunnen gebeuren. Wanneer je niet verzekerd bent, dan zullen deze kosten volledig op jouw worden verhaald. Je kunt je voorstellen, dat dit flink in de papieren kan gaan lopen. Je zit er immers niet op te wachten, dat je na een flinke waterschade de volledige vloer renovatie zelf moet bekostigen, want laten we eerlijk zijn zelf alleen het opnieuw aanbrengen van een vloercoating op een betonnen vloer kan al snel tot wel enkele honderden euro’s kosten.

Diefstal

Naast schade ben je met een inboedelverzekering ook verzekerd tegen diefstal. Wanneer een inbreker die één van de ramen of deuren naar binnen weet te sluipen om vervolgens de nodige spullen te ontvreemden, dan zal de gemaakte schade door de verzekeraar worden vergoed. Overige schade zoals bijvoorbeeld aan de vloercoating omdat de inbreker met grof geweld de deur heeft geforceerd valt hier uiteraard ook onder. Wel is het belangrijk, dat je ervoor zorgt dat er direct duidelijke foto’s worden gemaakt en je deze doorstuurt naar de verzekeraar. Ook is het belangrijk dat je ramen en deur zijn voorzien van de door de verzekeraard voorgeschreven raam en deurbeslag. Is dit namelijk niet het geval, dan kan het zijn dat in de kleine lettertjes staat dat niets of slechts een deel van de schade aan je wordt uitgekeerd.

Dekking

Wat we vaak zien, is dat er bij het kopen van een huis een inboedelverzekering wordt afgesloten. Je kunt je heel goed voorstellen, dat de meubels en overige zaken in huis destijds niet de waarde hadden, die je inboedel wellicht nu vertegenwoordigd. Een laminaatvloer is immer een stuk minder kostbaar dan een prachtige beton vloercoating. Het is dus belangrijk, dat wanneer jij een flinke upgrade of verbouwing aan je huis uitvoert, je dit ook kenbaar maakt bij de verzekeraar. Want wanneer jij na enkele jaren besluit de keuken te vervangen voor een keuken met kookeiland, dan kun jij je voorstellen, dat de waarde van je inboedel ineens een stuk hoger ligt, dan daarvoor.

Door je verzekering jaarlijks onder de loep te nemen, voorkom je dat je onderverzekerd bent en dus een te lage dekking hebt voor de waarde van de spullen in je huis. Andersom geldt overigens ook. Wanneer je verhuist van een villa naar een tweekamer appartement, zal de dekking afhankelijk van de waarde doorgaans een stuk lager kunnen.