Is een ziekteverzuimverzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering is niet wettelijk verplicht. Als werkgever heeft u zelf de vrijheid om te bepalen of u een ziekteverzuimverzekering afsluit of niet. Met een ziekteverzuimverzekering bent u verzekerd voor de kosten die komen kijken bij een zieke werknemer. Een zieke werknemer brengt veel kosten met zich mee. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om 2 jaar het loon van de medewerker door te betalen. Ook zijn er andere kosten, zoals kosten voor vervangend personeel en re-integratie. Hoewel een ziekteverzuimverzekering dus niet verplicht is, kan het afsluiten van een dergelijke verzekering u meer financiële zekerheid geven. In dit artikel op Alpina.nl leggen we u verder uit welke kosten er komen kijken bij een zieke medewerker en waarom het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering verstandig kan zijn.

Vraag direct een offerte aan voor een ziekteverzuimverzekering!

Waarom een ziekteverzuimverzekering afsluiten?

Er zijn een aantal redenen waarom een afsluiten van een ziekteverzuimverzekering een goed idee is. Ten eerste blijkt uit onderzoek dat veel organisaties geen goed beeld hebben bij de kosten van een zieke werknemer. Een langdurige zieke werknemer kost namelijk ruim anderhalf keer meer dan de meeste organisaties denken. U moet bijvoorbeeld denken aan de volgende kosten:

  • Loondoorbetaling gedurende 2 jaar
  • Vervangend personeel
  • Verzuimbegeleiding
  • Productie-/ omzetverlies
  • Re-integratie kosten

De grootste kostenpost is het doorbetalen van het loon. Dit noemen we loonbetalingsverplichting. Wettelijk gezien krijgt een werknemer minimaal 70% van het brutoloon. Als uw bedrijf zich heeft aangesloten bij een CAO kan dit nog verschillen. In veel CAO’s is vastgelegd dat de zieke werknemer in het 1e jaar 100% van het brutoloon ontvangt en in het 2e jaar 70%.

Het Centraal Planbureau heeft een voorbeeld gemaakt van de kostenposten per dag voor een zieke werknemer. Hierbij zijn ze uitgegaan van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van €36.500.

Bron: Centraal Planbureau
Kosten per dag
Doorbetaling van het loon€153
Kosten vervangend personeel€146
Verlies productie€43
Kosten arbodienstverlening€60
Verzuimbegeleiding€7,50
Totale kosten€410

Sluit direct een ziekteverzuimverzekering af via Alpina

Er komen een heleboel kosten kijken bij een zieke werknemer. Zeker wanneer er meerdere werknemers tegelijkertijd (langdurig) ziek zijn. Iedereen kan natuurlijk onverwachts ziek worden. Een ziekteverzuimverzekering kan uw organisatie veel zekerheid bieden. De premie lijkt misschien hoog, maar de kosten van een zieke werknemer zijn nog veel hoger. Met een ziekteverzuimverzekering heeft u een financieel vangnet.

Nieuwsgierig wat een ziekteverzuimverzekering voor uw organisatie kost? Op Alpina.nl kunt u eenvoudig en vrijblijvend een gratis offerte aanvragen. Heeft u nog vragen over het afsluiten van een verzuimverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088-688 3712

Vraag direct een offerte aan voor een ziekteverzuimverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 06-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op