800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Stabiel hypotheekaanvragen starters koppel metro
Home Blog Stabiel aantal hypotheekaanvragen dankzij starters

Stabiel aantal hypotheekaanvragen dankzij starters

14 aug 2023
7 min leestijd

Het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen 6 maanden opmerkelijk stabiel gebleven, en dit kan grotendeels worden toegeschreven aan starters op de woningmarkt. De combinatie van stijgende lonen en lagere huizenprijzen heeft het kopen van een eerste huis toegankelijker gemaakt. Daarentegen is de markt voor het oversluiten van hypotheken vrijwel opgedroogd als gevolg van de hogere hypotheekrente.

In april werden er in totaal 31.553 hypotheekaanvragen gedaan, wat vergelijkbaar is met het gemiddelde aantal aanvragen in het afgelopen halfjaar, zoals blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Echter, het gemiddelde hypotheekbedrag per aanvraag is wel afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Voor starters is het gemiddelde hypotheekbedrag met ruim 6% gedaald naar € 320.046, terwijl voor doorstromers de daling 10% bedroeg (€ 339.096).

Afname van hypotheekaanvragen in de niet-kopersmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen is aanzienlijk gedaald (-42%) in vergelijking met april 2022. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de niet-kopersmarkt opdroogt. Dit zijn mensen die een hypotheek aanvragen voor het oversluiten en niet voor de aankoop van een nieuwe woning. De gestegen hypotheekrente heeft het oversluiten minder aantrekkelijk gemaakt. Het aantal aanvragen voor het financieren van een nieuwe woning is echter relatief stabiel gebleven.

Starters domineren de hypotheekmarkt

Het lijkt erop dat starters momenteel de overhand hebben op de woningmarkt. In april was maar liefst 55% van de hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning afkomstig van starters. Dit is een significante stijging ten opzichte van de afgelopen jaren, waar het percentage rond de 45% lag.

Verbeterde vooruitzichten voor starters op de woningmarkt

Het gemiddelde loon in Nederland is sinds het begin van het jaar aanzienlijk gestegen, wat heeft geleid tot meer leenmogelijkheden voor starters. Deze toename van inkomsten heeft een grotere invloed dan de stijging van de hypotheekrente. Dit is goed nieuws voor starters, aangezien zij vaak nog geen overwaarde hebben op een eerdere woning en afhankelijk zijn van hun inkomen. Volgens schattingen van De Nederlandsche Bank (DNB) zal de betaalbaarheid voor starters eind dit jaar met 4% verbeteren ten opzichte van eind 2021.

Een andere positieve ontwikkeling voor starters is de afgenomen concurrentie van beleggers op de woningmarkt. In veel grote steden is het tegenwoordig alleen toegestaan om een woning te kopen als je er zelf in gaat wonen. Bovendien zijn de overdrachtsbelastingen voor beleggers verhoogd, en het rendement wordt verminderd wanneer een beleggerswoning tegen een hogere rente gefinancierd moet worden. Dit samen zorgt ervoor dat starters minder concurrentie ervaren vanuit deze hoek.

Uitdagingen blijven bestaan voor starters op de woningmarkt

Hoewel de kansen voor starters op de woningmarkt toenemen, blijft het kopen van een eerste woning een uitdaging. Een huishouden van starters verdient gemiddeld € 67.000 per jaar. Met een hypotheekrente van 4% ligt de maximale lening rond de € 312.000. In vergelijking daarmee lag de gemiddelde prijs van bestaande woningen in het eerste kwartaal van 2023 op ongeveer € 394.000. Bovendien is het aanbod van beschikbare woningen nog steeds relatief beperkt, waardoor de concurrentie op de woningmarkt hoog blijft.

Hypotheek laten berekenen

Wij helpen je graag met een hypotheekberekening op maat. Je geeft je wensen aan, waarna je direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op