800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
Terugvordering geld WhatsApp oplichting telefoon
Home Blog Terugvordering van geld na WhatsApp oplichting

Terugvordering van geld na WhatsApp oplichting

08 aug 2023
3 min leestijd

WhatsApp oplichting komt helaas steeds vaker voor. Van doorzichtige trucs tot geraffineerde methoden met authentieke profielfoto’s, fraudeurs weten verschillende wegen te bewandelen. Maar wat als je zelf slachtoffer bent geworden? Ontdek hoe je jouw geld kunt terugeisen na WhatsApp oplichting.

Indien je slachtoffer bent van WhatsApp fraude, is er een mogelijke uitweg via de bank. De niet-bancaire fraudeprocedure kan hierbij van pas komen. Deze procedure houdt in dat de bank de oplichter aanschrijft om het gestolen bedrag binnen drie weken terug te storten. Als de oplichter deze waarschuwing negeert, kan diens naam en bekend adres worden overhandigd. Het is belangrijk op te merken dat bepaalde regels gelden, bijvoorbeeld voor minderjarige adressen.

Voorafgaand aan het starten van de bankprocedure, moet je aangifte doen bij de politie. Raadpleeg de website van je bank voor gedetailleerde instructies over het in werking zetten van de niet-bancaire fraudeprocedure.

 

Geen respons van de oplichter?

Hoewel de bankprocedure geen garantie biedt dat de oplichter het gestolen bedrag zal terugstorten, zijn er verdere stappen mogelijk. In deze situatie is het raadzaam professionele hulp in te schakelen. Overweeg bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekering, juridische bijstand of een gerechtsdeurwaarder na WhatsApp oplichting.

Voor degenen die stappen willen ondernemen met betrekking tot gerechtsdeurwaarders, zijn er twee gespecialiseerde organisaties: de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG) en de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Deze instanties nemen contact op met de oplichter zonder dat directe juridische stappen nodig zijn. Als dit niet effectief is, kan er altijd nog een rechtszaak worden aangespannen, waarbij de kosten doorgaans op de fraudeur worden verhaald.

 

Succespercentage en vereisten

De niet-bancaire fraudeprocedure is geen loze belofte. Ongeveer de helft van de zaken resulteert in teruggave van het verloren bedrag. Belangrijk is dat zowel de dader als het slachtoffer Nederlandse (IBAN) rekeningen moeten hebben. Buitenlandse rekeninghouders kunnen niet door Nederlandse banken worden aangesproken. Uiteraard is bewijs van de oplichting essentieel.

 

Voorkomen van WhatsApp fraude

Een rode draad in WhatsApp fraude is het initiëren van een gesprek, gevolgd door een verzoek om geld. De profielfoto kan authentiek lijken, maar het telefoonnummer kan afwijken. Een veelgebruikte smoes is dat van een nieuw nummer of het gebruik van een vriend’s telefoon. Snel geld overmaken voor een ‘acuut’ probleem is vaak een dringend verzoek. Wees voorzichtig en bel de persoon altijd voordat je financiële hulp biedt, het liefst via video-oproep. Stel vragen waarvan je zeker weet dat een fraudeur ze niet correct kan beantwoorden.

 

Ondanks voorzorgsmaatregelen kun je helaas nog steeds slachtoffer worden van WhatsApp fraude. Als dit gebeurt, overweeg dan de bankprocedure, maar wees goed voorbereid. Elke situatie van oplichting vereist een specifieke aanpak.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op