800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik een kenteken aanvragen voor een brommer?

Alle brommers van na 2007 zijn standaard voorzien van een kenteken. Toen werd namelijk de kentekenplicht voor bromfietsen ingevoerd. Als uw brommer geen kenteken heeft mag u niet op de openbare weg rijden. Heeft u een oudere brommer van voor 2007? Dan is de kans groot dat de brommer nog geen kenteken heeft. Deze moet u dan zelf aanvragen. Gelukkig gaat het aanvragen van een kenteken heel eenvoudig. Op Alpina.nl leest u alles over het aanvragen van een brommer kenteken!

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

brommer kenteken aanvragen

Kenteken aanvragen kan via de RDW

U kunt een brommer kenteken aanvragen via de website van de RDW. Uw brommer moet wel eerst door de RDW gekeurd worden. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook controleren ze de technische staat van het voertuig. Zonder keuring kunt u geen nieuwe kentekenplaat krijgen.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Stappenplan kenteken aanvragen

Voor het aanvragen van een brommer kenteken kunt u het volgende stappenplan volgen:

  1. Maak een afspraak voor de keuring. Dit doet u op ‘Keuringsafspraak maken’
  2. Vraag een eendagskenteken aan. Met een eendagskenteken kunt u op de dag van de keuring met uw brommer naar de keuringslocatie rijden. Het aanvragen van een eendagskenteken gaat ook via de RDW en doet u op ‘Eendagskenteken aanvragen’.
  3. Na de keuring ontvangt u binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment moet u aan alle voertuigverplichtingen voldoen, zoals het hebben van een kentekenplaat en een WA-brommerverzekering.
  4. Tot slot koopt u een kentekenplaat voor uw brommer. Let er wel op dat u dit doet bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant.

Voorwaarden voor het aanvragen van een kenteken

Als u een kenteken aanvraagt, moet u wel voldoen aan een aantal voorwaarden. U moet minimaal 16 jaar zijn en staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Als u de brommer op naam van een bedrijf wilt registreren moet het bedrijf gevestigd zijn in Nederland. Daarnaast mag het geen eenmanszaak zijn. U moet persoonlijk verschijnen op de keuring van uw brommer en u moet dan een geldig legitimatiebewijs bij u hebben.

Als uw brommer in 2006 of later in gebruik is genomen, moet de brommer gebouwd zijn volgende een typegoedkeuring. Als dit het geval is, is de brommer voorzien van een Europese Typegoedkeuring. Bij de fabrikant of importeur van de brommer kunt u dan een Certificaat van Oorsprong opvragen. Als de brommer nog geen Europese Typegoedkeuring heeft, moet u voor de brommer een individuele goedkeuring aanvragen.

Documenten die u nodig heeft voor het aanvragen van een kenteken

Tijdens de keuring wordt het bouwjaar of de datum waarop de brommer voor het eerst in gebruik is genomen, vastgesteld. Soms kan dit niet aan de hand van de brommer. In dat geval moet u het met aanvullende documenten kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een rekening of een garantiebewijs.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op