Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoe kan ik een kenteken aanvragen voor een brommer?

Alle brommers van na 2007 zijn standaard voorzien van een kenteken. Toen werd namelijk de kentekenplicht voor bromfietsen ingevoerd. Als jouw brommer geen kenteken heeft, dan mag je niet op de openbare weg rijden. Heb je een oudere brommer van voor 2007? Dan is de kans groot dat de brommer nog geen kenteken heeft. Deze moet je dan zelf aanvragen. Gelukkig gaat het aanvragen van een kenteken heel eenvoudig. Op Alpina.nl lees je alles over het aanvragen van een brommer kenteken!

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

brommer kenteken aanvragen

Kenteken aanvragen kan via de RDW

Je kunt een brommer kenteken aanvragen via de website van de RDW. Je brommer moet wel eerst door de RDW gekeurd worden. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook controleren ze de technische staat van het voertuig. Zonder keuring kun je geen nieuwe kentekenplaat krijgen.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Stappenplan kenteken aanvragen

Voor het aanvragen van een brommer kenteken kun je het volgende stappenplan volgen:

  1. Maak een afspraak voor de keuring. Dit doe je op ‘Keuringsafspraak maken’
  2. Vraag een eendagskenteken aan. Met een eendagskenteken kun je op de dag van de keuring met jouw brommer naar de keuringslocatie rijden. Het aanvragen van een eendagskenteken gaat ook via de RDW en doe je op ‘Eendagskenteken aanvragen’.
  3. Na de keuring ontvang je binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment moet u aan alle voertuigverplichtingen voldoen, zoals het hebben van een kentekenplaat en een WA-brommerverzekering.
  4. Tot slot koop je een kentekenplaat voor jouw brommer. Let er wel op dat je dit doet bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant.

Voorwaarden voor het aanvragen van een kenteken

Als je een kenteken aanvraagt, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Je moet minimaal 16 jaar zijn en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Als je de brommer op naam van een bedrijf wilt registreren moet het bedrijf gevestigd zijn in Nederland. Daarnaast mag het geen eenmanszaak zijn. Je moet persoonlijk verschijnen op de keuring van jouw brommer en je moet dan een geldig legitimatiebewijs bij je hebben.

Als je brommer in 2006 of later in gebruik is genomen, moet de brommer gebouwd zijn volgens een typegoedkeuring. Als dit het geval is, is de brommer voorzien van een Europese Typegoedkeuring. Bij de fabrikant of importeur van de brommer kun je dan een Certificaat van Oorsprong opvragen. Als de brommer nog geen Europese Typegoedkeuring heeft, moet je voor de brommer een individuele goedkeuring aanvragen.

Documenten die je nodig hebt voor het aanvragen van een kenteken

Tijdens de keuring wordt het bouwjaar of de datum waarop de brommer voor het eerst in gebruik is genomen, vastgesteld. Soms kan dit niet aan de hand van de brommer. In dat geval moet je het met aanvullende documenten kunnen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een rekening of een garantiebewijs.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering

14 dagen bedenktijd

Binnen 14 dagen kosteloos annuleren

Een breed aanbod

Wij vergelijken veel verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op