Hoe bereken je de netto en bruto maandlasten van je hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden, waaronder natuurlijk de maandlasten die erbij komen kijken. Deze maandlasten geven in feite weer hoe veel je elke maand moet betalen om de geleende som van je hypotheek af te betalen. In deze situatie zijn de termen netto maandlasten en bruto maandlasten erg belangrijk. Hieronder lees je meer over het verschil tussen beide, hoe je ze berekent en op welke manier Alpina.nl je daarmee kan helpen.

Hoe bereken je de netto en bruto maandlasten?

Op basis van bovenstaande informatie zien de formules voor de berekening van de netto- en bruto maandlasten er als volgt uit:

  • Bruto maandlasten = maandelijkse aflossing + hypotheekrente
  • Netto maandlasten = maandelijkse aflossing + hypotheekrente – hypotheekrenteaftrek

Hoewel deze formules eenvoudig in elkaar zitten, moet je als verzekeringnemer toch altijd rekening houden met de verschillen tussen de uiteenlopende hypotheekvormen die hierboven werden besproken. Enkel zo weet je immers wat je op financieel niveau kunt verwachten.

hypotheek afsluiten? Neem contact met ons op!

Het verschil tussen de bruto- en netto maandlasten

Wat is nu het belangrijkste verschil tussen bruto- en netto maandlasten? Initieel is er altijd sprake van een vast bedrag dat je betaalt voor de aflossing van je hypotheek en alles wat daarbij komt kijken.

Het verschil tussen beide maandlasten zit eigenlijk in het deel van de betaalde rente dat je teruggestort krijgt van de Belastingdienst. Als je bruto maandlasten aangegeven worden bij de Belastingen, dan krijg je immers een deel van die rente terug.

Zoals gezegd zal het verschil tussen de bruto- en netto maandlasten voor een groot stuk afhankelijk zijn van welk type hypotheek je afsluit. Hieronder een duidelijk overzicht van enkele voorbeelden:

1. De annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheek betaal je relatief weinig aflossing en een hoge rente aan het begin van de afbetalingsperiode. Geleidelijk aan betaal je echter juist méér aflossing en wat minder rente. De netto maandlasten stijgen hierdoor ook gestaag.

2. De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek blijft het bedrag dat je maandelijks betaalt als aflossing altijd gelijk. De rente op je hypotheek daalt, aangezien de hypotheekschuld ook daalt. Het gevolg is dat zowel de bruto- als de netto maandlasten afnemen.

3. De aflossingsvrije hypotheek

In het geval van een aflossingsvrije hypotheek wordt de te betalen rente berekend op de nog openstaande schuld. Aangezien je niet op die schuld aflost, blijft deze laatste even hoog. Hierdoor blijven zowel de bruto- en netto maandlasten dan ook gelijk gedurende de rentevaste termijn.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat je het nog openstaande hypotheekbedrag in een keer terug moet betalen als je niet aflost en de looptijd van de hypotheek voorbij is.

Daarbij is het zo dat je de rente alleen van een aflossingsvrije hypotheek kunt aftrekken als je die hypotheek al had op 31 december 2021. Deze rente is aftrekbaar zodra de hypotheek is afgesloten. Wanneer de 30 jaar van de looptijd verstreken zijn, mag je de rente dus niet meer aftrekken en stijgt de netto maandlast.

Hoe bereken je de netto en bruto maandlasten van je hypotheek?

Zodra je een hypotheek hebt afgesloten, moet je bepaalde maandlasten betalen. Afhankelijk van welk type hypotheek je hebt, zullen die maandlasten altijd uit andere elementen bestaan.

De meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïtaire hypotheek en de lineaire hypotheek. Bij deze vormen bestaan de maandlasten altijd uit hypotheekrente en een maandelijkse aflossing:

  • Het af te lossen deel wordt van de hypotheekschuld afgenomen
  • De rente wordt betaald over de nog openstaande hypotheekschuld

Deze twee elementen vormen samen de maandlasten. Dan nog is er echter een duidelijk verschil tussen bruto- en nettomaandlasten. Hieronder lees je daar meer over.

Bereken direct de netto en bruto maandlasten van je hypotheek via Alpina.nl

Het berekenen van je maandlasten is een belangrijk stap als je een hypotheek wilt afsluiten bij een geldverstrekker. Het is hoe dan ook aangeraden om eerste deze analyse en berekening te doen, voor je effectief de knoop doorhakt. Zo voorkom je misverstanden en hogere kosten.

Gelukkig is het tegenwoordig een koud kunstje om je netto- en bruto maandlasten te berekenen, bijvoorbeeld door middel van de online Alpina.nl berekentool. Wil je duidelijk zicht op je maandelijkse kosten voor je hypotheek, zonder onaangename verrassingen? Bereken dan meteen je netto- en bruto maandlasten met de online bereken tool. Op die manier helpt Alpina.nl je bij de zoektocht naar de beste hypotheek voor jouw budget.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 10-01-2023

Financieel zeker.