800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

De polisvoorwaarden van de autoverzekering

Niemand gaat uit vrije wil de polisvoorwaarden van een autoverzekering doorspitten. Ze zijn vaak saai en moeilijk leesbaar. Toch zijn ze belangrijk en daarom lichten wij een aantal onderdelen van de polisvoorwaarden graag aan u toe.

Wat is het eigen risico in de autoverzekering?

Het eigen risico is dat deel van de schade dat voor eigen rekening komt. Niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico. Als ze het wel doen, gaat het vaak om een bedrag tot € 150. Bij een schade van € 1.000 krijgt u dan € 850 uitgekeerd, uitgaande van een eigen risico van € 150. Verzekeraars hanteren een eigen risico om de drempel voor het claimen van schades hoger te maken.

Een hoger eigen risico voor jonge bestuurders

Jonge bestuurders betalen vaak een hogere premie tot ze 24 jaar oud zijn. Dit doen verzekeraars omdat zij, in vergelijking met oudere bestuurders, meer schades aanrichten. Voor sommige verzekeraars gaat dat nog niet ver genoeg. Zij leggen in de polisvoorwaarden ook nog een extra eigen risico vast als de schade is aangericht door jonge bestuurders. Niet alle verzekeraars doen dit.

Eigen risico voor ruitschade

Voor ruitschade geldt een afwijkend eigen risico. Als vervanging van de ruit niet nodig is, geldt er vaak geen eigen risico. Mogelijk verwijst de verzekeraar u wel naar een bepaalde glashersteller bij u in de buurt. Bij vervanging van de autoruit geldt er vaak wel een eigen risico. De omvang is weer afhankelijk van waar u naartoe gaat voor de ruitvervanging. Verzekeraars verwijzen mogelijk naar herstellers waar contracten mee afgesloten zijn.

De nieuwwaarderegeling

Voor nieuwe of jonge auto’s is de nieuwwaarderegeling interessant. Bij total loss van de auto, wordt de schade dan afgewikkeld uitgaande van de nieuwwaarde van de auto. De nieuwwaarderegeling kan gelden voor één tot drie jaar. Na deze periode wordt er bij schade weer uitgegaan van de dagwaarde van de auto.

Aanschafwaarderegeling

Deze regeling lijkt op de nieuwwaarderegeling, maar is gericht op tweedehands auto’s. Als deze regeling volgens de polisvoorwaarden is opgenomen in de autoverzekering, wordt er gedurende een bepaalde periode uitgegaan van de aanschafwaarde van de auto. Heeft u de auto gekocht voor € 8.000? Dan wordt er voor de schadeafwikkeling tijdelijk uitgegaan van deze waarde in plaats van de dagwaarde.

Dagwaarde van de auto

De dagwaarde is de waarde van de auto vlak vóór de schade. In deze waarde wordt rekening gehouden met de leeftijd van de auto, maar ook met de staat van onderhoud en bijvoorbeeld de kilometerstand. Ook wordt gekeken hoe goed de auto onderhouden is.

Opzeggen autoverzekering

De autoverzekering kent een standaard looptijd van één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar wordt de verzekering weer verlengd met één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar is de verzekering dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van één maand. Dat is toegestaan. Bij het opzeggen van de autoverzekering op 5 april, mag de verzekeraar de verzekering beëindigen per 5 mei. Bij het verkopen van de auto is de autoverzekering direct opzegbaar. Dit is logisch, want er is niets meer te verzekeren. Ook gedurende het eerste jaar kan de verzekering opgezegd worden bij verkoop van de auto.

Schadesturing door de verzekeraar

Voor schadeherstel maken verzekeraars gebruik van schadesturing. Dat wil zeggen dat u uw auto bij voorkeur laat repareren bij een door de verzekeraar aangewezen herstelbedrijf. Ze doen aan schadesturing door bijvoorbeeld het eigen risico te verlagen als u naar de aangesloten schadehersteller gaat. Dit fenomeen kennen we ook bij glasherstel.

Met alcohol op achter het stuur

Verzekeraars zijn streng bij schade waarbij de bestuurder onder invloed van alcohol was. De verzekeraar heeft het recht om het schadebedrag te verhalen op de veroorzaker van de schade. Bij een aansprakelijkheidskwestie wordt de schade aan de tegenpartij wel vergoed. De verzekeraar kan de beschonken veroorzaker van de schade vervolgens een nota sturen voor de schade. Bij dit soort verhaalschades kan het over grote bedragen gaan.

Andere uitsluitingen

In de polisvoorwaarden zijn nog meer situaties benoemd waarbij er geen dekking is. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het deelnemen aan snelheidswedstrijden of het verhuren van de auto. Ook als u zonder geldig rijbewijs in de auto rijdt, biedt de autoverzekering geen dekking.

Borgstelling

Bij een aanrijding in het buitenland kunt u te maken krijgen met borgstelling. In het uiterste geval kan de auto in beslag worden genomen. Het is zelfs mogelijk dat u zelf in de cel terecht komt. De auto krijgt u terug tegen betaling van een borgsom. Hier zorgt de verzekeraar voor. Ook als er een borgsom nodig is om u weer uit de gevangenis te krijgen.

Vragen die wij vaak krijgen

Wat zijn belangrijke zaken bij de polisvoorwaarden?

Polisvoorwaarden lezen is niet het leukste om te doen. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Duidelijk en helder.

Lees verder

leestijd 3 minuten

Hoe werkt het met schadevrije jaren?

Hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd, vindt u op uw polisblad. Weet u het niet zeker? Check het dan bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Zo voorkomt u dat achteraf de premie verandert als de schadevrije jaren niet juist waren.

Lees alles over het opbouwen van schadevrije jaren

leestijd 3 minuten

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan u uit. Zo kunt u een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

leestijd 4 minuten

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op