800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Geweigerd voor autoverzekering wegens drank op, wat nu?

Bent u betrapt geweest tijdens het drinken van alcohol achter het stuur? Voor uw autoverzekering kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Het zou kunnen dat in dat geval uw verzekeraar de verzekering onmiddellijk opzegt, of dat eventuele schade niet meer wordt vergoed. Uw verzekeraar kan ook een nieuwe autoverzekering weigeren. We leggen u de gevolgen van het rijden onder invloed van alcohol uit.

gerd drank

Na drinken van alcohol achter het stuur kan uw verzekeraar de verzekering beëindigen

Wanneer u een ongeval heeft veroorzaakt onder invloed van alcohol, kan uw autoverzekering door de verzekeraar worden stopgezet. De verzekeringsmaatschappij heeft hiervoor tevens een gegronde reden wanneer u door Justitie een rijverbod heeft gekregen. U bent dan niet meer verzekerd bij een ongeluk of bij schade van zodra de polis wordt beëindigd. U zal dan op zoek moeten gaan naar een andere verzekeringsmaatschappij om uw wagen te verzekeren. Zolang u nog bent geregistreerd in de CIS-databank, kan dit erg lastig worden.

Bereken online de premie voor uw verzekering

Gevolgen voor uw autoverzekering van het drinken van alcohol achter het stuur

Wanneer u, na het drinken van alcohol, een auto ongeluk heeft veroorzaakt dan heeft dit gevolgen. Wanneer u schade bij een ander veroorzaakt, dan bent u normaal gezien verzekerd door een die deze schade vergoedt. Deze WA-verzekering is in Nederland verplicht door de wet, en bij schade is uw verzekeraar aan u verplicht om de schade te vergoeden. Soms beschikt een autoverzekering echter over een alcoholclausule. Dit houdt in dat uw autoverzekeraar de schade voor de tegenpartij zal betalen, maar dat u als verzekerde dit bedrag aan uw autoverzekeraar zal moeten terugbetalen. Het is belangrijk om bij het afsluiten van een verzekering goed te kijken naar de polisvoorwaarden, want niet elke autoverzekering heeft een alcoholclausule.

De schade aan uw eigen wagen is bij een WA-verzekering sowieso niet gedekt. Wanneer u beschikt over een WA + Beperkt Cascoverzekering of een allriskverzekering gelden er andere regels. In dat geval is schade aan uw eigen wagen dan (gedeeltelijk) mee verzekerd. Wanneer u echter het ongeval heeft veroorzaakt onder invloed van alcohol, dan zal de schade aan uw eigen wagen niet onder de verzekering vallen en zal uw verzekeraar u in dat geval niet vergoeden. Zelfs wanneer u enkel een paaltje heeft omver gereden, kunnen de reparatiekosten aan uw wagen flink oplopen.

Wanneer u met een te hoog promillepercentage alcohol in uw bloed bent aangehouden, kan het gebeuren dat u een rijverbod wordt opgelegd. Dit betekent dat u gedurende een bepaalde periode geen enkel motorvoertuig meer mag besturen. U zult problemen ondervinden met het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, ook nadat uw rijverbod weer wordt opgeheven. Het krijgen van een rijverbod betekent dat u wordt geregistreerd bij stichting CIS. Stichting CIS is een organisatie die alle belangrijke gegevens met betrekking tot uw verzekering bijhoudt in een databank. De toegang tot deze databank wordt verleend aan alle verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigden, en deze databank wordt telkens bij een verzekeringsaanvraag gecontroleerd. Dit betekent dat wanneer u een CIS-registratie heeft, u nog maar weinig reguliere verzekeraars zal vinden die u zullen willen verzekeren.

Hoelang blijft u na rijden onder invloed geregistreerd in de CIS-databank?

Gemiddeld blijft een rijverbod ongeveer 5 jaar geregistreerd staan. Uw CIS-registratie wordt na deze periode automatisch verwijderd uit de databank. Tot dan zal u waarschijnlijk bij een reguliere verzekeraar geen autoverzekering meer kunnen afsluiten. Uw autoverzekering kan ook worden geweigerd wanneer u tijdens het rijden onder invloed van alcohol schade heeft veroorzaakt. Verzekeringsmaatschappijen zullen bij elke nieuwe aanvraag nagaan of u ooit al werd veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol. Het is op basis daarvan dat zij zullen beslissen om u al dan niet te verzekeren.

Wanneer uw autoverzekering werd geweigerd omwille van rijden onder invloed dan kan u nog steeds een verzekering afsluiten bij Alpina

Als de verzekering van uw wagen werd geweigerd omdat u heeft gereden onder invloed van alcohol, dan kan u via Alpina wel nog een autoverzekering bekomen bij De Vereende. Zij zijn gespecialiseerd in het verzekeren van wat men dan ‘bijzondere risico’s’ noemt. U zal bij De Vereende terecht kunnen wanneer voor andere verzekeraars het risico te hoog wordt ingeschat.

U kan vrijblijvend contact opnemen wanneer u hierover wil overleggen, of indien u vragen of opmerkingen heeft. Als het krijgen van een autoverzekering voor u moeilijker is, helpen wij u graag verder om toch een autoverzekering te kunnen afsluiten. Wij zijn bereikbaar via chat, messenger of whatsapp en u kan ons ook telefonisch bereiken op het nummer 088-688 37 00.

Bereken online de premie voor uw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op