Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat houdt vrije advocaatkeuze in?

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, krijgt u hulp bij een juridisch conflict. Soms valt een conflict al op te lossen met een brief vanuit de verzekeraar of met de hulp van een mediator. Als het conflict al te ver geëscaleerd is, kan het zijn dat er juridische stappen nodig zijn in de vorm van een proces. Hierbij heeft u een advocaat nodig. Verzekeraars hebben eigen advocaten in dienst die ze u zullen aanbieden. U bent echter niet verplicht om deze advocaat ook daadwerkelijk te kiezen. U mag altijd een eigen advocaat kiezen. Dit noemen we het recht op vrije advocaatkeuze.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

vrije advocaatkeuze

Advocaat naar keuze

Bij een juridisch conflict is het inschakelen van een advocaat niet altijd noodzakelijk. Daarom geldt het recht op vrije advocaatkeuze alleen als uw rechtsbijstandsverzekeraar besluit om een juridische procedure te voeren. Tijdens een juridische procedure heeft u altijd recht op een eigen advocaat. Dat recht op vrije advocaatkeuze kan een verzekeraar u nooit ontzeggen. U moet wel altijd even toestemming vragen aan uw verzekeraar. Dit is echter slechts een formaliteit, omdat de verzekeraar u dit niet mag weigeren als u een rechtsbijstandverzekering heeft. U kunt dus altijd een eigen advocaat kiezen.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wanneer een advocaat inschakelen?

Of het nodig is om een advocaat in te schakelen hangt af van het soort conflict waarin u verwikkeld bent. Gaat het om een verkeersconflict, zoals een verkeersovertreding? Dan komt de zaak voor de kantonrechter en is een advocaat niet verplicht. Als de zaak voor de civiele rechter komt, is het inschakelen van een advocaat wel verplicht. Bij het afsluiten van verzekeringen wordt er vaak niet direct gedacht aan een rechtsbijstandverzekering. Toch is het een prettige verzekering om te hebben. Een juridisch conflict kan namelijk zomaar ontstaan, bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Met een rechtsbijstandverzekering bent u altijd verzekerd van juridische hulp.

Tot welk bedrag gedekt bij vrije advocaatkeuze

Elke verzekeraar heeft een maximale kostenvergoeding voor externe kosten. Dit kan per verzekeraar verschillen en vindt u altijd terug in de polisvoorwaarden. Een rechtsbijstandsverzekeraar maakt onderscheidt tussen noodzakelijke kosten en niet-noodzakelijke kosten. Op het moment dat de kosten niet-noodzakelijk zijn daalt de maximale vergoeding. Op het moment dat u zelf een advocaat kiest, terwijl uw verzekeraar er een beschikbaar stelt, zien ze dit dus als niet strikt noodzakelijke kosten. Wanneer u een eigen advocaat kiest, is dit voor uw verzekeraar duurder dan wanneer een eigen advocaat de zaak behandelt. Daarom worden er bij het inschakelen van een eigen advocaat minder kosten vergoedt. Dit is overigens niet bij elke verzekeraar zo, bij sommigen blijft het bedrag hetzelfde. Kijk daarom altijd even in de voorwaarden van uw rechtsbijstandverzekering tot welk bedrag een eigen advocaat wordt vergoed.

Sluit direct een rechtsbijstandverzekering af met vrije advocaatkeuze via Alpina!

Wacht niet te lang met het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. De meeste verzekeraars hanteren namelijk een wachttijd van 3 tot 6 maanden. Hierdoor kunt u de verzekering niet direct gebruiken. Zo proberen ze te voorkomen dat de verzekering pas afgesloten wordt als er al juridische hulp nodig is. Lopende conflicten zijn daarom ook uitgesloten van dekking. Rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze afsluiten? Op Alpina.nl kunt u gemakkelijk rechtsbijstandverzekeringen vergelijken en vervolgens direct online afsluiten.

Bereken direct de premie voor uw rechtsbijstandverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op