
Inboedelverzekering voor een huurhuis
Met een inboedelverzekering zijn je spullen goed verzekerd bij schade door brand, bliksem, lekkage of een inbraak. Een inboedelverzekering voor een huurhuis is niet verplicht, maar wel slim. En heb je verbeteringen aangebracht aan je huurhuis zoals een nieuwe keuken of zonnepanelen? Dit verzeker je mee met het huurdersbelang.
Vergelijk inboedelverzekeringenInboedelverzekering is niet verplicht voor een huurhuis
Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen spullen. Dus als er brand uitbreekt, de bliksem slaat in of er wordt ingebroken, moet je zélf voor vervanging zorgen. Zonder verzekering draai je op voor alle kosten. Daarnaast kunnen er situaties ontstaan waarbij jij aansprakelijk bent voor schade bij de buren. Bijvoorbeeld als jouw wasmachine lekt. Ook dan biedt een goede verzekering bescherming.
Bij een koophuis heb je zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering nodig. Maar als je een woning huurt, is een opstalverzekering niet nodig. Die regelt de verhuurder. Een misvatting is dat de verhuurder je spullen meeverzekert. Dat is niet het geval. De verhuurder heeft misschien een opstalverzekering voor het pand, maar jouw meubels en spullen vallen daar niet onder.
Een inboedelverzekering is dus verstandig, maar niet verplicht.
Wat is een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering dekt schade aan je spullen in huis. Onder de dekking van een inboedelverzekering vallen alle roerende zaken in je huurwoning. Roerende zaken zijn spullen in huis die verplaatsbaar zijn. Denk aan meubels, elektronica, kleding en sieraden. Alles wat je zou meenemen bij een verhuizing valt onder de inboedel.
Het gaat dus níét om de muren, vloeren of leidingen. Dat valt onder de opstalverzekering. Zwevend parket behoort ook tot de inboedel, maar verlijmd parket niet. Net als bijvoorbeeld een keuken is deze niet verplaatsbaar zonder de woning te beschadigen.
Huurdersbelang bij verzekering huurhuis
Bij een huurwoning kun je zelf verbeteringen aanbrengen. Denk aan zonnepanelen, een nieuwe keuken of een aangepaste badkamer. Deze aanpassingen zijn jouw eigendom, omdat je ze zelf hebt betaald of tegen betaling hebt overgenomen van de vorige huurders. Maar omdat ze vastzitten aan de woning, blijven ze achter als je verhuist. Deze aanpassingen noem je huurdersbelang.
Bij een huurwoning valt dit huurdersbelang niet onder een opstalverzekering. Daarom kun je het meeverzekeren in je inboedelverzekering.
Huurdersbelang vaak standaard meeverzekerd
Bij de meeste inboedelverzekeringen valt het huurdersbelang onder de standaard dekking. Vaak geldt er een maximaal bedrag bij het huurderbelang. Bijvoorbeeld 10% van de waarde van de inboedel. Let er bij het afsluiten van de verzekering op dat dit bedrag voor je inboedel voldoende is.
Het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering
- Alle spullen in huis die niet nagelvast zitten en dus zonder schade verplaatsbaar zijn, vallen onder de inboedelverzekering.
- Alle spullen in huis die nagelvast zitten en dus niet zonder schade verplaatsbaar zijn, vallen onder de opstalverzekering. Deze verzekering heb je meestal niet nodig in een huurwoning.
Aanvullende dekkingsopties voor een inboedelverzekering
Breid je inboedelverzekering uit met verschillende aanvullende dekkingsopties. Daarmee bescherm je jouw bezittingen extra goed. Kies bijvoorbeeld uit:
- Kostbaarhedenverzekering. Voor extra waardevolle items. Zoals sieraden, kunstwerken en antiek.
- Buitenshuisdekking. Hiermee zijn spullen zoals sieraden, laptops, smartphones of camera’s ook buitenshuis verzekerd tegen schade, verlies of diefstal.
- Bescherming van draagbare elektronica. Voor apparaten zoals smartwatches die vaak niet volledig onder de standaardregeling vallen.
- Dekking voor tijdelijke opslag. Handig als je spullen tijdelijk opslaat. Bijvoorbeeld bij een verhuizing.
Glasverzekering huurhuis
Glas is een vast onderdeel van de woning. Meestal valt glas daarom onder de opstalverzekering van de verhuurder. Waarschijnlijk staat in je huurcontract wat wel en niet is verzekerd in de huurwoning. Daarna bepaal je of een aparte glasverzekering bij je inboedelverzekering nodig is.
Als huurder kun je namelijk wel verantwoordelijk worden gehouden voor glasschade door eigen schuld. Bijvoorbeeld als je per ongeluk een ruit breekt. In dat geval moet je de kosten zelf betalen, behalve als je een extra glasverzekering hebt afgesloten. Deze kun je vaak toevoegen aan je inboedelverzekering.
Gemeubileerd huren en de verzekering
Huur je een huis met meubels en apparaten? Kijk dan goed in het huurcontract wat van jou is en wat van de verhuurder. Alles wat je zelf meeneemt of koopt, moet je zelf verzekeren. De verhuurder is verantwoordelijk voor zijn eigen meubels, behalve als je in het contract hebt afgesproken dat jij daarvoor aansprakelijk bent.
Als je twijfelt, kun je dit het beste even met je verhuurder bespreken en samen afstemmen wie waarvoor verzekerd is.
Vergelijk inboedelverzekeringen
Niet elke inboedelverzekering dekt hetzelfde. Let bij het vergelijken op de dekking, het eigen risico en aanvullende opties zoals buitenshuisdekking of glasverzekering. Zo voorkom je verrassingen bij schade.
Veelgestelde vragen over inboedelverzekering huurhuis
Is een inboedelverzekering verplicht bij een huurhuis?
Nee, het is niet wettelijk verplicht. Maar als huurder ben je wel zelf verantwoordelijk voor je spullen en bij schade draai je zonder verzekering zelf voor de kosten op.
Wat is het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering bij huur?
De opstalverzekering is voor het gebouw zelf en meestal voor rekening van de verhuurder. De inboedelverzekering is voor alles wat je zelf in huis hebt, zoals meubels, kleding en elektronica.
Moet ik ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben als huurder?
Niet verplicht, maar sterk aan te raden. Je bent als huurder aansprakelijk voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als er door jouw toedoen wateroverlast ontstaat bij de buren.
Is mijn inboedel verzekerd als ik in een gemeubileerde woning woon?
Alleen je eigen spullen zijn verzekerd via jouw inboedelverzekering. De meubels van de verhuurder zijn dat niet tenzij je daar expliciet voor verzekerd bent.
Wat gebeurt er bij schade aan spullen door brand of inbraak?
Als je verzekerd bent, krijg je de schade vergoed tot het verzekerd bedrag. Let wel op de voorwaarden zoals eigen risico, maximale vergoedingen en eventuele uitzonderingen.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail
Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.